Villa “‘t Hofke”, gebouwd in opdracht van leerfabrikant N. Gragtmans in 1921. Het ontwerp is van architect G.H. van Hulten in traditionalistische stijl. Het vrijstaande pand ligt op de hoek van twee straten.
Tweelaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfsdak waarvan de nok, bekleed met nokvorsten, haaks op de straat staat. Het blokvormige pand heeft een brede voorgevel met in het midden onder een luifel
een deur, voorzien van boven- en zijlichten. Aan weerszijden van de deur zijn openslaande ramen met een kleine gekoppeld raam met kleine roeden verdeling. Ernaast ramen als op de begane grond, hier zonder luiken. In het dakvlak zijn halfronde
dakramen onder opgewipt dak geplaatst. Beide zijgevels tellen één laag. In de linker zijgevel zit een raam als in de voorgevel, de rechterzijgevel heeft behalve deze ramen ook terrasdeuren. In de achtergevel zijn de ramen voorzien van rolluiken. In het midden bevindt zich een deur. Ter plekke van het trappenhuis zijn glas-in-loodramen aangebracht, deze zijn voorzien van gebrandschilderde medaillons.
In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Achter de entree ligt een brede gang met aan de rechterkant een langgerekte kamer, links aan de voorzijde een kamer, aan de achterkant de keuken. Deze vertrekken zijn van
elkaar gescheiden door een kleine gang en toiletruimtes. Rechts achterin de gang bevindt zich een trap. De entree wordt afgesloten door deuren met gebrandschilderd glas-in-lood. Andere belangrijke elementen uit de inrichting
zijn onder meer een houten schouw met Delfs blauwe tegels in de achterkamer en enkele stucplafonds in de kamers op de begane grond. De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als de uitdrukking van de sociaal-economische en ty-
pologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. De villa heeft architectuurhistorische waarde wegens de traditionalistische vormgeving en stijl. De villa is gaaf bewaard gebleven.
Onze opdrachtgever, had behoefte aan een grotere leef/woonkeuken, daar de oude keuken hen niet in deze behoefte kon voorzien. Tevens een zitplek of lounge aan de rechterzijgevel vanuit de bestaande dubbele openslaande deuren.
Aan ons dus de opgave om een ruimtelijke vertaling te ontwerpen, met gepast respect voor het rijksmonument.
Uitgangspunt: aanbouw zo veel mogelijk visueel los zetten van het Rijksmonument.
Door een fijne communicatie met de Gemeente Waalwijk, de welstand-, en monumentencommissie hebben we na de schetsfase kunnen doorpakken met het verder uitwerken van deze uitbouw.
Wanneer je de aanbouw visueel los koppelt, koppel hem dan ook architectonisch helemaal los
Vanuit de suite loop je op een niveau door de aanbouw in naar de lounge. Vanuit hier, danwel vanuit de centrale gang van de bestaande woning, zijn er enkele afstapjes ontworpen zodat je met de keuken op het tuinniveau aansluit. De aanbouw is vooral opgetrokken uit glas waardoor je een echt binnen – buiten gevoel krijgt. De haard vormt een ruimte verdelend element maar zorgt er tevens voor dat er een knusse lounge wordt gecreëerd.
De eetkamer en keuken ruimte is een langgerekte ruimte met uitzicht op de volledige tuin. Een groot kookeiland voorziet in de behoefte om veel werkruimte te hebben tijdens het koken. Een grote eettafel bied ruimte voor familie en vrienden.
De aanbouw is zoveel mogelijk visueel losgekoppeld van de monumentale woning. De lichtstraat langs de hele gevel versterkt dit gebaar. De karakteristieke rollagen blijven in het zicht. Vanuit binnen kun je de oorspronkelijke buitengevel zien doorlopen. Het metselwerk zal dan ook onbehandeld blijven.
De gesloten elementen in de nieuwe gevels worden voorzien van een stucwerk op kleur, zodat deze echt afsteekt van de woning. Net als de rest van de materialisering. Op deze wijze koppelen we de aanbouw zowel visueel als architectonisch los van het Rijksmonument.