1967

De winkel op de hoek van de Ginnekestraat en de Kalishoek te Breda heeft in 1967 een ingrijpende verbouwing ondergaan. Waarbij de zijgevel helemaal is opengewerkt en de klassieke elementen uit de voorgevel zijn weg gevraagd. In die periode was een aluminium kozijn helemaal de mode, echter deze eerste generatie aluminium kozijnen heeft in combinatie met het grijze keimwerk gezorgd voor sombere gevels zonder aandacht te geven aan de rijke gevel van weleer.

Heden

De huidige eigenaar wil de gevel en winkel naar de tegenwoordige tijd halen en heeft daarbij ons ingeschakeld om de vergunning te verzorgen. De gemeente heeft inmiddels ingezien dat de rijke gevel aan de Ginnekenstraat in het verleden inderdaad wat ‘schade’ heeft opgelopen door de ingreep in 1967.

De gevel wordt gezandstraald en opnieuw gevoegd. De gevels worden deels opnieuw gemetseld met een passende steen en de ramen zullen door de nieuwe ingreep een kleine geste terug maken naar de raamverhouding van destijds. Ook de zijgevel hebben we in een zelfde stijl doorgezet.

Alles helemaal terug brengen naar de toestand van vóór 1976 is een kostbare ingreep, echter door deze subtiele knipoog zal dit statige hoekpand in Breda toch een beetje zijn oude identiteit terug krijgen.