Het ontwerp

Dit karakteristieke Rijksmonument te Geertruidenberg, ‘Het Schippershuis’, heeft door de jaren heen een aantal verbouwingen ondergaan. Deze hoekwoning bestaat uit twee woningen welke intern gekoppeld zijn. Met hun verschillende vloerhoogten is het de uitdaging hier een mooie hernieuwde koppeling te realiseren met respect voor het bestaande bouwwerk.

Bij deze verbouwing houden we de bestaande gevels intact.
Met ons ontwerp gaan we de bestaande gang/hal terug brengen in het ontwerp, waarbij een nieuwe trap geplaatst zal worden naar de 1e verdieping. De toegang van de woonkamer zal door middel van een stalen taatsdeur gebeuren, waarmee een mooie diepte werking en transparantie wordt gerealiseerd tussen hal en Woonkamer. Door middel van een doorbraak vanuit de woonkamer naar de ‘opkamer’ wordt een grote keuken bewerkstelligt. Doormiddel van een bloktrap worden deze twee ruimten met elkaar verbonden.

Door de doorgang vanuit de hal naar de kelder slim in het keukenontwerp mee te nemen wordt de kelder beter toegankelijk, door de ontstane extra hoogte bij keldertrap.

Bij de slaapkamer, boven de keuken, wordt het plafond deels opengewerkt waardoor een vide ontstaat waarin de bestaande spanten een prominente rol gaan vervullen. Deze vide geeft dan toegang tot de nieuw ontstane vliering, en wordt door middel van een molenaarstrap bereikbaar gemaakt.

Het dak wordt aan de binnenzijde na-geïsoleerd en de ramen krijgen subtiele voorzetramen, waarmee ook het interne klimaat een upgrade krijgt.

Door deze ingrepen ontstaat er een ruimtelijke en lichte woning.